Yılbaşını Kilo Aldırmadan Geçirmenin Şifresi

1- Yılbaşında insanlar özgürce yemek istiyor. Daha önce yemediklerini de yiyor, miktarını da artırıyor, hiç yemeyin deyince daha beter yiyor. Gün içerisinde nelere dikkat etmeliyiz? 

Yılbaşı gecesi alınan fazla kaloriler ve alkollü içecekler vücutta yağ olarak depolanır. Bu yağları vücudumuza yerleşmeden dışarı atabilmek için yapmanız gereken hareketli bir gün geçirmektir. Gün içerisinde yapacağınız 45-60 dakikalık bir yürüyüş hem enerji harcamanızı arttıracak hem de kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır.  

Yılbaşı akşamı tabağınıza her yiyecekten az miktarda (tadımlık) almaya çalışabiliriz. Bu şekilde görünen çeşitlilik çok miktarda besin tüketmemenize yardımcı olacaktır. Menüde zeytinyağlı sebze yemekleri mutlaka bulunmalı. Zeytinyağlı yiyecekler hem tok tutuyor hem de daha az kalori içeriyor. Salata çeşitlerinizi mayonez ve bir takım soslar yerine yoğurt ile zenginleştirebilirsiniz. Yılbaşı akşamının vazgeçilmez yemeklerinden biri olan hindi veya başka bir et çeşidini mutlaka fırında veya tencerede pişirin. Etlerin görünen yağlarını tüketmeyin. Kuruyemiş tabaklarınız mümkün olduğunca küçük olsun. Kuruyemişler faydalı olmalarının yanı sıra aynı zamanda içerdikleri yağ dolayısıyla fazla kalori içerirler. Yemekte içeceğiniz bol miktarda su ve soda midenizde hacim kaplayarak sizi tok tutacaktır. Sütlü veya meyve tatlıları şerbetli tatlı ve kremalı pastalara göre daha az kalori ve yağ içerirler. Bu sayede gece boyunca alacağınız kalori miktarı da azalmış olacaktır. 

 

2- Yılbaşı gecesi beslenme kaçamakları yapabilir, alkolü fazla kaçırabiliriz. Bu hataları yaptıysak ertesi gün midemizi rahat ettirmek anlamında alabileceğimiz önlemler var mı? Alkolün tesirini azaltmak için insanlar çok sayıda soda ve maden suyu içiyor, üzerine bitki çayı içiyor. Doğrusu nedir, ne içilmelidir, miktarı ne olmalıdır? 

Alkolün yanında mutlaka bol su için. Su, alkölün yoğunluğunu düşüreceğinden sarhoş olma hızını yavaşlatıyor ve daha az alkol almanıza neden oluyor. Alkol seçeneğinizi kalorisi düşük olan şaraptan yana kullanabilirisiniz. İçkinin alkol oranı arttıkça kalori değeri de yükselecektir unutmayalım. İçki miktarını 2-3 kadehle sınırlamaya çalışmanız iyi olacaktır. 

Yılbaşında fazla kaçırdığınız alkolün kan dolaşımından tamamen atılabilmesi için gün boyunca 12-14 bardak su içmelisiniz. Su içerek alkolün vücudunuzda oluşturduğu ödemden kolayca kurtulabilirsiniz. Fakat suyun oluşturacağı olumlu etkiyi azaltmamak için yeni yılın ilk günlerinde kafein tüketiminizi de sınırlandırmanız gerekir. Çünkü kafeinin fazlası da alkol gibi vücudun ödem tutmasına neden olacaktır. Günde 4-5 fincandan fazla çay-kahve-bitki çayı tüketilmemelidir. 

 

3- Yılbaşında meze çok yeniliyor. Bunların zararı nedir?  

Yılbaşında tüketeceğiniz mezelerin az yağlı ve kızartma olmaması hatta mümkünse haşlanmış olarak pişirilen yiyecekler olmasına dikkat edebiliriz. Kızartma ile pişirilmiş mezeler hem hazırmsızlık sorunu yaşamanıza hem de fazla kalori almanıza neden olacaktır.  

 

4- Yılbaşı gecesi kötü beslenenler için ertesi gün ne yemeli, ne içmelidir? Detoks olarak ne yapılmalıdır? 

* Yılın ilk gününe iki bardak su ile başlayın. Su, vücuttaki toksinlerin atılması ve metabolizmanızın çalışması için oldukça önemlidir. 

Midenin rahatlaması için hafif bir kahvaltı ile güne başlayın. Yarım yağlı peynir, tam buğday ekmeği, bol yeşillik,haşlanmış yumurta,4-5 adet zeytin, bitki çayları (ıhlamur, zencefil, nane-limon)gibi... 

Bir gece öncesinde çok yemek yediniz diye bir gün sonrayı aç geçirmeye çalışmayın. Öğün atlamayın, öğünlerinizi sık sık ve hafif yiyecekler ile geçirin. (sebze çorbası, sebze yemeği, yarım yağlı yoğurt, salata gibi...) 

Yürüyüş yapınAçık havada yapacağınız en az 45-60 dk yürüyüş oksijen tüketiminizi arttırarak vücudun yenilenmesini sağlayacaktır. 

 

Yeni yılıherkese sağlık, mutluluk ve barış getirmesini dilerim. 

Son Eklenen Yazılar