Bugünün Konusu

Monosodyum Glutamat (MSG): Vücudumuzda ve birçok gıdada doğal olarak bulunan glutamik asidin sodyum tuzudur. Gıda katkı maddesi olarak tatlandırıcı, aroma verici olarak paketli gıdalarda E621 koduyla yer almaktadır.

Peki nedir “Monosodyum glutamat”ın zararları?


Oluşan zararlı reaksiyonlar nedeniyle bu lezzet arttırıcı, “alzheimer’dan parkinson’a, obeziteden diyabete, göz hasarından çocuklarda büyüme hormonunun baskılanmasına” kadar pek çok rahatsızlığa neden olabiliyor.

Monosodyum glutamat, tad alma duyumuzu etkiliyor. Ağzımıza attığımız ilk yemekle birlikte tükrük salgısını arttırıyor, tat alma duyusu harekete geçiyor ve gıdanın lezzet özelliği artıyor, daha sık yeme isteği uyandırıyor.


Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) bağlı Gıda Katkı Maddeleri Komitesi (JECFA) tarafından özellikle bağırsak ve karaciğer dikkate alınarak yapılan analiz sonuçlarında olumsuz artışlar meydana geldiğini fakat bu durumun ancak aşırı yüksek miktarlarda MSG (30 mg/kg vücut ağırlığı) uygulanması sonucu ortaya çıktığını belirtmiştir.


Kaynak: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5938543/

Son Eklenen Yazılar