Yağlanmayı Azaltacak 5 Öneri

Kış mevsimi gelince insanlar hamur işi, kestane, şerbetli tatlılar, kuruyemiş tüketimini artırıyor. Buna uzun saatler hareketsiz kalma, spor yapmama, televizyon ve bilgisayar başında ayrılmama da eklenince kilo alıp şişmanlamak kaçınılmaz oluyor. Acıbadem Bakırköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Olcay Barış, özellikle de kışın uzak durulması gereken başlıca 8 gıdayı açıklıyor: Hamurişi yiyecekler, şerbetli tatlılar, şeker, reçel, bal, kek, kurabiye ve meyve suları.  

Beslenme ve Diyet Uzmanı Olcay Barış, kış mevsiminde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için yeterli ve dengeli beslenmenin önemli olduğunu, havaların soğumasıyla birlikte enerji ihtiyacının, öncelikle karbonhidratlardan sağlanmaya çalışıldığını belirtiyor. Karbonhidratların fazlası ise vücutta yağ olarak depolanıyor.  

Kışın vücudun yağlanmasını azaltacak 5 öneri sunan Barış, bu önerileri şöyle sıralıyor:  

  1. BİR KASE ÇORBA BİR DİLİM EKMEK DEMEK: Karbonhidratlar basit ve birleşik karbonhidratlar olarak ikiye ayrılıyor. Ekmek, galeta, makarna, pirinç, çorba gibi birleşik karbonhidratların kan şekeri üzerindeki etkisi uzun süreli ve yavaştır. Doygunluk hissi vererek iştahın yatışmasına yardımcı oluyor. Bu nedenle bir kase çorba, üç yemek kaşığı az yağlı pilav, üç yemek kaşığı sossuz ve az yağlı makarna, bir dilim tam buğday ya da çavdar ekmeği, bir adet galeta, 2 adet grisini değişim yaparak tüketebileceğiniz karbonhidratlardır. Bu yiyeceklerin her öğünde aşırı tüketilmesi yağlanmayı hızlandıracaktır.  

  1. HAMURA UZAK, SÜTLÜYE YAKIN DURUN: Hamurişi besinler, şerbetli tatlılar, şeker, reçel, bal, kek, kurabiye, meyve suları ise basit karbonhidrat grubundadır. Bağırsaklardan çok çabuk emildiklerinden kan şekerini çok hızlı yükselterek birkaç saat sonra (insülin hormonunun salınımıyla) kan şekerinin düşmesine ve tekrardan acıkma hissinin oluşmasına neden olurlar. Bu yüzden hamurişi ve şerbetli tatlılar yerine: Haftada 1-2 gün sütlü tatlıları (sütlaç, muhallebi, kazandibi, tavuk göğsü yemeyi tercih edin. Sütlü tatlı dışında meyve tatlılarını: ayva tatlısı, kabak tatlısı gibi alternatifleri de yiyebilirsiniz.) Kuruyemişlerden fındık, fıstık, ceviz, badem omega 3 kaynağından zengin olup, kalp damar hastalıklarının önlenmesinde ve kötü kolesterolü düşürmede önemli rol oynarlar. Fakat fazla miktarda tüketmek yağlanmaya neden olacaktır. 

  1. DONDURULMUŞU DEĞİL, TAZEYİ SEVİN: Kış döneminde artan vitamin-mineral ihtiyacımızı meyve ve sebzelerimizi tüketerek karşılamamız gerekmektedir. İçerdikleri lif sayesinde kan şekeri ve kolesterolün yükselmesini engellerler, enerji alımını dengeleyerek doygunluk hissi verirler. Mevsiminde meyve, sebze tüketimi çok önemlidir. Ayrıca mevsiminde olmayan turfanda ürünler yerine aynı ürünlerin dondurulmuş olanlarını tercih etmek sağlık açısından büyük önem taşır.  

  1. SU İÇEN YAĞLANMAKTAN DA KURTULUR: Fazla tüketimden kaynaklı olan yağlanmayı engelleyecek önerilerden bir diğeri de günlük 2-2,5 litre civarında su içmektir. Vücut ısısını dengede tutabilmek için bol sıvı alımı unutulmamalıdır. Yeterli sıvı alımı vücutta oluşan toksinlerin (zararlı öğeler) atılması, vücut fonksiyonlarının düzenli çalışmasında, metabolizma dengesinin sağlanmasında ve vücutta pek çok biyokimyasal reaksiyonun gerçekleşmesinde son derece önemli rol oynamaktadır.  

  1. HAFTADA 3 GÜN SPOR YAĞLARA SAVAŞ AÇAR: Fiziksel aktivite yaparak vücut direnci artırılmalıdır. Dünya Sağlık Örgütünün önerilerine göre haftada 3 gün, en az 30 dakika orta şiddette fiziksel aktivite  yapılması kalp ve beyin fonksiyonlarının düzenlenmesinin yanı sıra bazı hastalıkların önlenmesinde ve tedavisinde de son derece önemlidir.  

KURUYEMİŞİN AZI, İNSANIN ZAYIFI MAKBUL  

Kış mevsiminde fazla tüketilirse yağlanmaya neden olan besinlerin arasında yer alan kuruyemişler, eğer ölçülü tüketilirse vücuda fayda sağlıyor, hatta zayıflamaya yardımcı oluyor. Kuruyemişler metabolizmayı hızlandıran yiyecekler grubunda yer alıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Olcay Barış, yapılan son bilimsel araştırmaların, beslenme programında yeterli miktarda kuruyemiş bulunanların, kuruyemiş tüketmeyenlere göre daha kolay kilo verdiğini gösterdiğini söylüyor.  

EN ÇOK TÜKETİLEN 5 KURUYEMİŞ 

Kuruyemişlerden leblebi, badem, ceviz, fındık, fıstık olmak üzere en fazla tüketilen 5’inin kalorisini ve faydalarını anlatan Beslenme ve Diyet Uzmanı Olcay Barış, şu bilgileri veriyor:  

LEBLEBİ:  

Leblebinin 100 gramında 376.2 kalori vardır. Bir çay bardağı leblebi bir dilim ekmeğe eş değerdir. 

Faydası : Yatmadan önce bir avuç sade leblebi zararlı asitleri emerek yok ediyor. Lifli yiyecekler grubunda olduğu için leblebinin, bağırsak tembelliği konusunda da faydaları olduğu biliniyor. Geçmiş yıllarda mide rahatsızlıklarının başında gelen ülser hastalığına iyi geldiği bilinen leblebinin, şimdi de toplumda sık görülen reflüye iyi geldiği konusunda çeşitli çalışmalar var.  

BADEM:  

Bademin 100 gramında 596.8 kalori vardır. Günde 6-8 adet tüketilmelidir.  

Faydası : Bademde çinko, demir, kalsiyum, potasyum, E vitamini gibi mineraller ve vitaminler vardır. Bununla birlikte Omega 3 seviyesi çok yüksektir. Kalp damar hastalıklarından kişiyi korur. Bademin kaliteli protein içermesi ve sağlıklı yağlardan zengin olması kişiyi daha uzun süre tok tutar. Lif oranı yüksek olduğu için barsak hareketlerini artırır. 

CEVİZ:  

100 gram ceviz 654.5 kaloridir. Günde iki adet tam ceviz yemek gerekir.  

Faydası : İçerdiği Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri sayesinde beyin ve zekâ gelişimini destekler.Fosfor ve kalsiyum içeriği sayesinde kemik ve dişleri güçlendirir. Potasyum içeriği sinirlerin uyarılmasında önemlidir. Vücuda enerji verir. Demir açısından zengindir. Hafızayı kuvvetlendirir. Vücuttaki zararlı maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasına yardım eder. Kolesterolü düşürmeye yardımcıdır. Hazımsızlığı giderir. 

FINDIK:  

100 gram fındık 636.2 kaloridir. Günde 10-12 adet yenilmesi gerekiyor.  

Faydası : Demir, kalsiyum, potasyum, magnezyum ve çinko gibi mineraller, protein ve E vitamini açısından oldukça zengin bir besin olan fındık, kalp ve damar sağlığı için çok önemli olan doymamış yağ açısından da zengindir. Beden ve zihin yorgunluğunu giderir. Kalp ve damar sağlığı açısından çok faydalıdır. Kolesterolü düşürür. Kalp ritmini ayarlamaya yardımcı olur. 

FISTIK:  

100 gram fıstık 529.6 kaloridir, 6-8 adet yemek gerekiyor.  

Faydası : Antepfıstığı vücuda enerji verir. Yorgunluğu giderir. Bedeni ve zihni kuvvetlendirir. Karaciğerin ve bağırsakların düzenli çalışmasına faydalıdır. Kalp hastalıkları riskini azaltır. Bol miktarda protein ve mineral barındırır. Özellikle B1, B2, E ve C vitaminleri ile potasyum, magnezyum, kalsiyum, fosfor ve demir mineralleri açısından zengindir.  

 

Son Eklenen Yazılar