Sabah Bir Tutam Kırmızı Biber Gece 1 Bardak Kefir
Hava değişimi sonucu hormonların salgılarındaki farklılık ve birçok etkenin neden olduğu bahar yorgunluğuyla baş etmenizin öncelikli yolu ise doğru besinleri, doğru miktarda tüketmek.
Yeterli ve dengeli beslenmek içinse temel yiyecek gruplarından olan; et grubu, süt grubu, sebze - meyve grubu ve tahıl grubu yiyecekleri ihtiyacınız doğrultusunda yemelisiniz. Dikkat etmeniz gereken diğer etkenler ise bol sıvı içmek ve düzenli egzersizi bir yaşam biçimi haline getirmek olmalı. Acıbadem Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Olcay Barış, bahan zinde geçirmenin formüllerini verdi.
Güne mutlaka kahvaltıyla başlayın Dengeli kahvaltı metabolizmanızın çalışmasını sağlar, sabah yorgunluğunuzu atar.
Yumurta ile peynir, tam tahıllı ekmek, sebze-meyve grubundan mevsim yeşilliklerine sofranızda mutlaka yer verin. Özellikle C vitamini açısından zengin olan kırmızıbiber ve yeşillikler vücudunuzu zinde tutacaktır.
Kafeinli içecekleri sınırlayın
Kafein, vücutta demir ve diğer besinlerin emilmesini önlemesinin yanı sıra vücuttan su atımını da attırarak bahar yorgunluğunu tetikliyor. Ayrıca kafein, kalsiyumun idrarla vücuttan atılmasına da neden oluyor.
Yoğurt ve kefiri unutmayın
Güçlü bir bağışıklık sistemi de bahar yorgunluğunu kolay atlatmanızı sağlıyor.
Her gece bir bardak kefir ve ana öğünlerde bir kase yoğurt tüketmeniz, bağışıklık sisteminizi güçlendirecektir.
Antioksidanlara değerini verin
Bağışıklık sistemini en iyi destekleyen A, C ve E vitaminlerinden zengin besinleri Tam tahıllı besinleri her öğünde sofranızda bulundurun Tam buğday, çavdar ve yulaf gibi tam tahıl ürünleri; zengin lif içerikleri, kan şekerini düzenlemeleri ve yüksek oranda B vitamini içermeleri nedeniyle bahar mevsiminde her öğünde sofranızda bulunması gereken besinlerden.
Sofranızdan eksik etmeyin.
A vitamini bağışıklık sistemi hücrelerinin sayısında önemli derecede artış sağlıyor. Havuç, ıspanak, kabak, marul, brokoli, karaciğer ve domateste bulunuyor. Günlük 1 adet havuç A vitamini ihtiyacını karşılıyor.
C vitamini, serbest radikallere karşı savunma mekanizmasını geliştiriyor.
Limon, portakal, çilek, greyfurt, kivi, dolmalık biber, enginar, brokoli, fasulye, maydanoz, ahududu ve kuşburnunda bolca mevcut. Günlü bir adet orta boy kivi C vitamini gereksinimini karşılıyor.
E vitamini, ayçiçek yağı, zeytinyağı, fındık, badem, soya, ceviz ve fiştik türlerinde bulunuyor.
Günlük 1 avuç fındık E vitamini ihtiyacının çoğunu karşılıyor.