Bugünün Konusu

Ramazan ayında besin tüketim saatlerinin kısıtlığı nedeniyle beslenme alışkanlıkları da değişmektedir. Vücudun bu değişikliklere uyum sağlaması için sağlıklı beslenme önerilerine mutlaka dikkat edilerek oruç tutulmalıdır. Aksi takdirde, hazımsızlık, gaz, kabızlık, dehidratasyon(sıvı kaybı), hipoglisemi(kan şekerinde düşüş), hipertansiyon, hatta kalp krizine kadar giden sağlık sorunları ortaya çıkabilmektedir.



* Sahura Kalkmamak En Büyük Hata

Oruç tutarken sahura kalkmamak ya da sadece su içip yatmak uzayan açlık süresini 20 saatin üstüne çıkarmaktadır. Bunun sonucu olarak kan şekeri daha hızlı düşeceğinden gün içinde aşırı açlık ve vücudun iftarda tükettiğini depolamasına sebep olacaktır.

Sahur öğününde hafif bir kahvaltı ve bu kahvaltının içerisinde tok tutucu özelliği olan, kaliteli protein içeren yumurta ve peynirin dahil edilmesi iftara kadar olan açlık hissinin azalmasına yardımcı olacaktır. Aynı zamanda sahurda meyve tüketimi sağlanırsa gün içerisinde vücut için gerekli vitamin-mineral desteğini sağlanmış olacaktır.



* İftar Öğününüzü Önceden Planlayın

Çok çeşit yemek ile karşı karşıya kalmamak adına iftar öğününüzü önceden planlamak çok önemlidir. İftar öğününü 1 kase çorba ile açtıktan sonra en az 15-20 dakika mola verip sonra ana yemek (ızgara et/tavuk/balık veya etli sebze yemeği gibi) tüketilirse hazımsızlık, şişkinlik yaşanmaz. İftar öğününde kan şekerini dengeli olarak yükseltecek besin tercihleri yapılmalıdır. Örneğin pirinç pilavı, beyaz ekmek gibi glisemik indeksi yüksek tercihler yapmak yerine bulgur pilavı, tam tahıllı ekmek veya kepekli makarna gibi sağlıklı seçimler yapılmalıdır.



* Hareketi ihmal etmeyin

İftar öğününden  2 saat sonra yapılacak hafif tempolu yürüyüş sindirim sisteminin çalışmasına yardımcı olmakla birlikte kan basıncını yani tansiyonu dengeler, aynı zamanda kilo kontrolünü sağlamaya yardımcı olur.

Son Eklenen Yazılar