Bugünün Konusu

Dikkat Laktoz İntoleransınız Olabilir!? Laktoz intoleransı, süt ve süt ürünleri tüketimini takip eden bir sindirim sorunudur. Laktoz sütün içindeki şekerdir. Laktozun yeterince sindirilememesi, laktaz adı verilen enzimin yetersiz oluşu laktoz intoleransına neden olur. Vücudunuzda bu enzim yoksa ya da yeterli değilse laktoz küçük parçalara ayrılamaz, emilim ve sindirimi sağlanamaz. Ülkemizde görülme sıklığı oldukça yüksektir. Türkiye’de yaşayan her iki kişiden birinde laktoz intoleransı olduğu düşünülmektedir.


Laktoz intoleransı olan kişilerde ince bağırsak laktoz şekerini parçalayamaz bu nedenle kişilerde yoğunlukla, mide bulantısı, mide spazmı, gaz, şişkinlik, ishal bulguları görülür. Teşhis doğumdan itibaren veya sonradan doktor tarafından konulabilir. Laktoz intoleransı teşhisi konulan kişilerde çözüm beslenme düzeninin değişimidir, bu rahatsızlığın hiçbir ilacı yoktur.


Süt alerjisi ile laktoz intoleransı karıştırılmamalıdır. Süt alerjisi, vücudun süt proteinine karşı vermiş olduğu tepkidir. Sadece sindirim sistemi değil akciğer, cilt gibi diğer sistemlerde tepki verebilir. Genellikle küçük yaştaki bebeklerde görülür. Laktoz intoleransında ise laktoza karşı sadece sindirim sistemi tepki verir ve her yaşta ortaya çıkabilir.

Son Eklenen Yazılar